Analiza competitivității produselor Renergetics HC

O scurtă introducere: sunt analizate  toate produsele listate pe NCPPS, dintre acestea au fost eliminate o parte care nu au trecut prima rundă de screening, apoi s-a efectuat un test timp de 12 săptămâni utilizând 10 dintre produsele rămase (Produsele Renergetics se regăsesc listate sub numele de piață din USA, respectiv Microsorb și sunt definite ca Produs D în studiul complet).

Notă: NCPPS USA EPA – Planul Program Național pentru Cheltuieli Neprevăzute  – lista pe care trebuie să se regăsească o companie de reabilitare  pentru a fi selectată în vederea efectuării remedierii în cazul producerii unei deversări.

Toate informațiile care urmează sunt un rezumat al studiului, analiza rezultatelor obținute fiind “dovada”  certă că produsele Renergetics HC, pe bază de microbi benefici, constituie cea mai bună alegere pentru decontaminare, comparativ cu enzimele, agenție de dispersie etc.

După cum se poate observa în graficul de sinteză a datelor, capacitatea produsului Renergetics HC de a degrada contaminanții din petrol brut a fost mult superioară.

Aspectul cel mai notabil (aproape spectaculos) constă în abilitatea produsului Renergetics HC de a degrada hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) pe care microbii indigeni n-au reușit să facă o treabă bună, drept urmare încă persistă hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) în Golf, fapt pentru care nu pot fi consumați creveții din acest areal.

Se poate observa, Osei (Produs F) care este un produs pe bază de enzime.
Performanța lui nu este așa ridicată în cazul degradării TPH, DRO etc., dar este respectabilă pentru PAH, chiar dacă nu notabilă. Pe piață, aceste produse sunt  concurenți destul de importanți.
Dar nu sunt la fel de controlate ca un produs microbian exogen (chiar și cele care nu conțin organisme modificate genetic, ca ale noastre).

Chiar dacă microbii  benefici sunt organisme vii, a existat un fel de teamă în utilizarea lor, aceștia fiind considerați ceva necunoscut, înfricoșător.
Dar această optică se schimbă radical, și,  în mod interesant, se datorează exploziei de studii efectuate în domeniul medical și rezultatelor pozitive obținute de microbii benefici (probiotice) în vindecarea bolilor și dezechilibrelor din corpul uman (un alt ecosistem decât mediul înconjurător).  Cunoașterea microbilor benefici devine un fenomen în masă.

Deși nu a folosit niciodată această metodă pentru înlăturarea dezastrelor ecologice provocate de deversarea produselor petroliere, în cele din urmă BP a recurs la bioremediere (o decizie politică la nivel înalt și bazată pe criterii economic-financiare.)

Enzimele

Dacă ne referim la modul în care acționează enzimele, acestea fac practic ceea ce face Archaea în prima fază a bioremedierii.
Enzimele sunt eliberate de microbi ca sursa de energie, care rupe legăturile din hidrocarburi și le descompune în componente mai simple, deci Archaea le poate digera mai ușor (similar cu ceea ce se întâmplă în cazul digestiei, când mestecând mâncarea sunt eliberate enzime, începând astfel descompunerea alimentelor pentru o mai bună digerare).

Produsele pe bază de enzime sunt doar o completare a primei faze a bioremedierii, și acest proces se bazează în continuare pe microbii indigeni pe care-i consumă pentru avansarea remedierii.
Problema este că deversarea reprezintă o cantitate copleșitoare și neașteptată de petrol în mediul ecologic.

Nu sunt suficient de mulți microbi indigeni care să mănânce petrolul dizolvat suficient de rapid.
Prin urmare, acesta devine un proces incomplet, în prima fază, fără a putea continua degradarea, deci faza a doua.
Aceasta devine o problemă reală producând daune colaterale.

În SUA, în mai multe state este interzisă folosirea enzimelor în fose septice, deoarece acestea dizolvă FOG (grăsimi, uleiuri și unsori) și, deși sunt mai fluide, atunci când curg prin conducte încep să se aglomereze  sub formă de plăci solide, sau în stații de pompare, stații de evacuare etc. unde blochează mecanismele generând tot felul de probleme.
În apă deschisă, enzimele pur și simplu nu sunt atât de eficiente (așa cum rezultă din studiul rezultatelor BP / Louisiana State).

Același lucru este valabil și în cazul solului ceea ce impune necesitatea unei soluții complete (deci utilizarea microbilor benefici) pentru rezolvarea tuturor acestor probleme.
Enzimele pot fi mai ieftine, dar în același timp pot fi considerate o risipă de bani dacă nu își fac treaba complet. 

Bacteriile

Există mai multe motive din care “enzimele sunt preferate”. Acestea provin din compararea eficacității lor cu cea a bacteriilor.

Bioremedierea, per ansamblu, are de multe ori o reputație proastă datorată mai multor eșecuri, la începuturile ei, prin anii 1980-1990, care s-au bazat pe utilizarea produselor pe bază de bacterii.

Atunci când speciile de bacterii folosite sunt alese corespunzător pentru a degrada contaminanții asupra cărora acționează – e drept, asta în cazuri ideale -, produc rezultate excelente în remediere.

În unele cazuri, trebuie să fie prezente două sau mai multe specii diferite de bacterii pentru a finaliza degradarea, deoarece fiecare specie are separat o  “muncă” de făcut și ele se bazează una pe cealaltă.

Dar, de câte ori în realitate deversările întrunesc toate aceste condiții? Rar!

Cu toate acestea, Archaea, după cum știm, acționează foarte diferit.

Microbii benefici sunt mai robuști și rezistă mult mai bine în condiții extreme. Au un spectru mai larg de acțiune asupra contaminanților (nu sunt pretențioși în ceea ce privește hidrocarburile pe care le degradează).

Microbii benefici acționează în condiții în care bacteriile nu ar putea s-o facă.

Nu mai este cazul să fim dezamăgiți de performanța bacteriilor de remediere sau a enzimelor  – acum există Archaea.

O mulțime de oameni nici măcar nu știu ce este Archaea, să nu mai vorbim de înțelegerea faptului că bioremedierea cu acești microbi  este acum o opțiune de succes.

Și, în sfârșit, pentru unii oameni bioremedierea cu microbi înseamnă, de asemenea, folosirea de organisme modificate genetic.

Această percepție greșită poate fi o sursă de teamă sau neînțelegere.

Subliniind faptul că produsele noastre sunt naturale și Archaea sunt microbi robuști, rezistenți și degradanți de hidrocarburi superioare, sperăm că acum sunteți convinși că soluția cea mai performantă și mai sigură de decontaminare este bioremedierea cu microbi benefici .

Surfactanții

Într-o deversare petrolieră produsă în apa mării, agenții activi de suprafață, numiți surfactanți, acționează prin reducerea tensiunii superficiale la interfața petrol/apă.

Coeziunea petei de petrol fiind diminuată, acțiunea valurilor ajută ca aceasta să rupă în picături mici de petrol ce sunt degradate în continuare de bacteriile indigene care trăiesc în mare/ocean, dar care știm că nu fac față cantității de petrol deversate.

O altă problemă majoră la utilizarea surfactanților este aceea că ei determină scufundarea petrolului fără a se putea observa calitatea remedierii.

Se impune astfel necesitatea utilizării unei metode de bioremediere adecvate, valabilă inclusiv în cazul contaminanților scufundați (vă sugerăm să consultați acest articol excelent:

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/oil-spill-cleanup-illusion-180959783/ ).

Dispersanții

Agenții de dispersie, numiți și dispersanți,  fac un pas mai departe – ei conțin un surfactant (agent activ de suprafață) și un solvent care ajută la o mai bună distribuire a surfactantului în pata de ulei.
Problema cu agenții de dispersie, cum ar fi de exemplu Corexit, cel folosit în cazul accidentului Horizon Deepwater, este din nou scufundarea petrolului datorită surfactantului.

Și solventul folosit este la fel de toxic ca petrolul  (unii oameni de știință susțin că este chiar mai toxic), provocând moartea microbilor buni, care ar putea începe în mod natural să mănânce petrol.
Din studiile efectuate recent rezultă că și agenții de dispersie persistă.

Întâmplător, microbii noștri degradează Corexit-ul – astfel unul dintre sloganurile noastre comerciale este:
“Folosiți Corexit, dacă insistați, dar cel puțin urmăriți-l cu Archaea pentru a-l distruge, să nu mai continue să otrăvească viața acvatică!”

Nutrienții

În deversările produse în apă și sol nutrienții sunt utilizați pentru stimularea populațiilor microbiene indigene, astfel ca ele să facă față nivelului de contaminanți din mediul de lucru.
Problema este că, de obicei nutrienții nu acționează suficient de rapid ca să poată ține piept scurgerilor mari, deseori producând daune colaterale prin crearea unui dezechilibru pe termen mai lung în ecologia zonei tratate.
Adăugarea de microbi ajută la menținerea echilibrului de nutrienți, iar microbilor indigeni – să mențină degradarea.
Scopul este acela de a obține un echilibru în sistem, suficient ca atunci când microbii noștri mor, microbii indigeni, care sunt întotdeauna mai puternici în comparație cu ai noștri să-și poată termina treaba.

Despre Compania Noastră

Renergetics Scandinavia SRL, distribuitor unic al companiei suedeze Renergetics Scandinavia AB, oferă produse organice concentrate având în compoziție microbi produși natural care elimină petrolul, derivate petroliere sau alte substanțe ce trebuiesc eliminate pentru a asigura sănătatea deplină a mediului înconjurător.

Date de Contact

Adresa: Renergetics Scandinavia SRL

Aristizza Romanescu, nr. 12,

Sector 4, București, R-040309

Putem fi contactaţi la numerele:

Julian Rosengren0772 248 407

E-mail: info (@) renergetics.ro